FOTO AF CHRISTOFFER BREKNE

TIME WOKE UP IN DARKNESS

Der var 700 besøgende, da Carte Blanche i samarbejde med The Animation Workshop præsenterede det nyskabende laboratorium TIME WOKE UP IN DARKNESS (and walked across the room) i Viborg ved premieren i oktober 2014.

En underaøgelse af tid og form
I teatersalens stemningsfyldte mørke mødes et internationalt hold med 4 performere, 2 animator og 2 livemusikere om et formeksperiment. I løbet af hele 6 timer og i samarbejde med publikum skaber disse kunstnere hver dag et kreativt refIeksionsrum, hvor oplevelsen af den lineære tid opløses.

I TIME WOKE UP IN DARKNESS får publikum mulighed for at kigge helt ned i værktøjskassen og opleve hvordan arbejdet kreative processer i tid er væsensforskellige kunstarterne imellem. I mødet mellem kunstarterne er det dog muligt at eksperimentere med tidsperspektivet, og gennem interaktioner med kunstnerne får publikum mulighed for at påvirke det scenekunstneriske og filmiske resultat hver dag.

TIME WOKE UP IN DARKNESS er et undersøgelsesrum for eksperimentet, mens det udvikler og udfolder sig. Begreberne tid, rum og virkelighed undersøges. De mange elementer udgør et multiperspektiv, der simultant er en livekoncert, et stemningsrum, en performance og tilblivelsen af et stop-motion-billedværk. TIME WOKE UP IN DARKNESS er dermed en scenekunstnerisk oplevelse, der udfordrer det udvidede scenekunstbegreb.

De to israelske animationskunstnere, Uri og Michelle Kranot, som er undervisere på The Animation Workshop, har skabt animationsfilmene til TIME WOKE UP IN DARKNESS og har udviklet metoden til at skabe live-animationer i scenerummet. Uri og Michelle har vundet et hav af internationale priser for deres animerede kortfilm og var i 2014 shortlisted til en Oscar for kortfilmen ”Hollow Land”.

Vektormusik, som leverer lydsiden til TIME WOKE UP IN DARKNESS, er en elektro-akustisk duo, som i 2012 udgav LP’en Uro/Unrest, som fik fine internationale anmeldelser. Siden har duoen blandt andet arbejdet med hjerneforskere og optrådt på adskillige festivaler i Europa, og var i 2014 nomineret til en Sonic Arts Award. I forbindelse med TIME WOKE UP IN DARKNESS udgav duoen i juni 2015 en EP i 100 eksemplarer med uddrag af musik fra laboratoriet og med unika coverart af Michelle Kranot.

Præmiering af kunstnerne bag laboratoriet
Sara Topsøe-Jensen, Sarah John, Michelle Kranot og Uri Kranot, der står bag konceptet til laboratoriet blev i december 2015 præmieret af Legatudvalget for Scenekunst ved Statens Kunstfond for deres udfordring af rammerne for scenekunsten. I begrundelsen skrives:

“Egnsteatret Carte Blanche fører sit publikum ind i sensoriske installationer, hvor vi bliver medskabere i oplevelsen. Dette virke kom stærkt til udtryk i ”Time woke up in darkness (and walked across the room)”, et værk skabt efter idé af Sara Topsøe-Jensen, Sarah John, Michelle Kranot og Uri Kranot, og i et samarbejde med The Animation Workshop. Sanselige interaktioner mellem performere, publikum og animationsteknikker skaber et levende refleksionsrum, hvor tiden både fastholdes og opløses”

FAKTA OM FORESTILLINGEN

ET SAMARBEJDE MELLEM
The Animation Workshop og Carte Blanche

KONCEPT
Sara Topsøe-Jensen, Sarah John, Michelle Kranot og Uri Kranot

INSTRUKTØR
Sarah John

KUNSTNERISK KONSULENT
Sara Topsøe-Jensen

PERFORMERE
Cindy Rudel, Marieke Breyne, Jean-Marie Oriot, Jakob Kirkegaard

ANIMATORER
Michelle Kranot og Uri kranot

LYD
Vektormusik
Thomas Ahlmark og Kristoffer Jørgensen

TEKNIK
Jakob Kirkegaard, Jonas Wulff Jespersen og Troels Lindebjerg

DESIGNKONSULENT
Betina Møller

VISUALS
Adrian Dexter