CARTE BLANCHE STOPPER SOM EGNSTEATER I VIBORG

Sara Topsøe-Jensen, Kunstnerisk leder Carte Blanche begrunder: Jeg har besluttet ikke at starte forhandlingerne om en ny egnsteateraftale mellem Carte Blanche og Viborg kommune, som ellers skulle være gået i gang efter sommerferien. Dermed stopper Carte Blanche som egnsteater i Viborg med udgangen af 2020, hvor indeværende aftaleperiode slutter.

Da jeg for 15 år siden sagde JA! til at flytte til Viborg og Carte Blanche dermed blev egnsteater, var det på baggrund af en lokalpolitisk kulturstrategi som Carte Blanches værdier og dna passede ind i.
I forbindelse med en igangværende egnsteaterevaluering fra Statens Kunstfond, er det blevet klart, at det ikke længere er tilfælde. Carte Blanche og Viborg kommune står i dag længere fra hinanden. For langt synes jeg. En udvikling der ikke alene handler om Viborg kommune, men om en anden måde at drive politik på (også forvaltningsmæssigt) som er mere topstyret og måldefinerende med økonomi og effektivitet som dominerende værdier. Det er den samme udvikling vi også ser indenfor f.eks. uddannelses- og sundhedspolitik. En udvikling, som der kan være både fordele og ulemper ved politisk og kulturelt. Men i idealet om legens, forskningens og kunstens frihed og uafhængighed af samfundsstyrede mål ligger, at kreativitet i sit væsen bryder med eksisterende rammer og tænkning – det er et af dens formål! Derfor amputeres kreativiteten, når målet bliver at passe den ind i den selvsamme tænkning og ramme, den forsøger at forny.

Det har været et stort privilegium og meget inspirerende at få lov til at drive egnsteater i Viborg og et kunstnerisk eksperiment på samme tid.
Det har været en udviklende rejse af møder med skønne og legesyge mennesker. Ikke mindst publikum i alle aldre. Men også nysgerrige og risikovillige kolleger i de mange lokale samarbejdsprojekter, vi har skabt over årene sammen med Viborg Ny museum, Kunsthallen, Skovgaard museet, Domkirken, biblioteket, Kulturprinsen, Animationsskolen, gymnasier, skoler, byplanlægning m.m. Hvert eneste møde har været en del af Carte Blanches udvikling, også kunstnerisk. Tusind tak for det! Og selvfølgeligt en kæmpe tak til de meget dedikerede medarbejdere på Carte Blanche som har gjort det muligt at udleve de kunstneriske ambitioner.

Jeg ser frem til at skabe endnu et par skønne oplevelser for og med mennesker i Viborg.
Det førstkommende bliver et spændende samarbejde med Asmild kirke og KK44 festivalen i Silkeborg til efteråret (med efterfølgende Danmarksturne), som vi glæder os meget til. Og så vil jeg nyde de sidste 1 ½ år med fuld fokus på kunstnerisk kvalitet og eksperimenter, inden jeg kaster mig ud i noget nyt.