kunsten-at-lytte-banner

KUNSTEN AT LYTTE #2

Duftworkshop der blev afholdt lørdag d. 2 april 2016 kl. 10-17 på Carte Blanche.

Invitation til Duftworkshop

Vil du gerne inspireres?
Vil du gerne udfordre din måde at skabe og dele kultur på?
Vil du gerne gøredet sammen med andre?
Vil du gerne være med til at undersøge hvordan poetiske, æstetiske værktøjer kan bruges i din egen arbejdspraksis og ramme?

Carte Blanche inviterer til en endags-workshop – en undersøgelse af dufte og lugtesansen som stemningsskabere.

Vores lugtesans er den eneste sans, som er direkte forbundet med det limbiske system – som også er vores følelsesmæssige kontrolcenter. Denne forbindelse gør, at vi gennem vores livserfaringer opbygger vores helt egen bank af duftassociationer, og at dufte har en evne til at påvirke vores humør, tanker og følelser direkte – uden om vores forståelse og kontrol.

Vi kender alle oplevelsen af, at en duft møder næsen og helt uforberedt skyder os tilbage til et helt konkret minde om en person eller begivenhed, som pludselig står lysene klart.

Lugtesansen er en meget delikat sans at stimulere og arbejde med, men det gør det ikke mindre spændende…

Dagen vil være opdelt i to, med mulighed for at deltage i del 1 eller i del 1 & 2.

Del 1 kl. 10-16

I den første del af dagen vil vi arbejde med forskellige duft- og lugtundersøgelser og i fællesskab undersøge, om der er kollektive lighedspunkter – og hvorfor. Findes der ”arketypiske” duftminder, eller er de alle individuelle?

Vi vil også arbejde med hvordan man – med brug af dufte og lugte – skaber sanselige og fortællende oplevelser.

Del 2 kl. 16-17 

Dagen afsluttes med en ”teknisk” og teoretisk gennemgang af, hvordan man arbejder med æteriske olier og andre duftpræparater (fokus vil være på duftkontraster og ikke wellness!). Hvordan de blandes, hvordan de bruges til at imprægnere rum, objekter i en installationssammenhæng, samt hvordan man kan opbevare og “fange” andre typer dufte/lugte.

Dagen faciliteres af Sara Topsøe-Jensen, der i mere end 15 år har arbejdet med brugen af dufte og lugte, som en del af den æstetiske oplevelse og udtryk.

Det er gratis at deltage, men det koster 500,- kr. i ”no-show fee”, hvis du har tilmeldt dig, og ikke melder afbud i det tilfælde, at du ikke kan komme alligevel.

Tilmeldingsfrist er d. 23. marts 2016 til Tine Voss Ilum på tine@cblanche.dk. Da der er begrænsede pladser, tildeles pladserne efter først-til-mølle princippet. Har du spørgsmål, er du også meget velkommen til at kontakte Tine på ovenstående mail eller på 29 71 63 30.

LUGTESANSENS SÆRKENDE

Lugtesansen har som nævnt direkte adgang til hjernen. Nervecellerne i næsen er, som de eneste sanseceller, direkte forbundet med hjernebarken. Alle de andre sanser: syn, hørelse, smag og berøring sender signaler, der først skal bearbejdes i hjernes nedre dele, før de sendes til barken. Fra hjernebarken sendes lugtsignalerne til det limbiske system, som tager sig af følelser og hukommelse. Derfor er lugtesansen god til “at huske” og skabe atmosfærer. Det limbiske system, som engang hed “den lugtende hjerne”, har også stor indflydelse på hormoner, fordøjelse, stress, ophidselse og seksualitet.

KONTEKST

Workshoppen er en del af Carte Blanches projekt KUNSTEN AT LYTTE, hvor vi er i gang med at undersøge kultur og de måder, vi sammen skaber kultur på. Vi arbejder blandt andet med kunsten ”at stille spørgsmål”, og kunsten ”at lytte”. Det gør vi gennem workshops, tværkulturelle processer og projekter, som tager afsæt i en sensorisk, poetisk og legende tilgang fremmod juni 2017.

KUNSTEN AT LYTTE er et underprojekt i RETHINK YOUR AUDIENCE og en del af Aarhus’ og Østjyllands status som Europæisk kulturhovedstad i 2017. RETHINK YOUR AUDIENCE skabes af Viborg Kommune, Viborg Bibliotekerne, Kulturprinsen og Carte Blanche.

De Bedste Hilsener

Carte Blanche

FAKTA

TIDSPUNKT:
Er afholdt

2. april 2016