JERNRING

Et gæstespil fra Bådteatret, præsenteret af Carte Blanche og Viborg Teaterforening.

Nogle gange er dukketeater bare slet ikke for børn! Og nogle gange er det noget af det mest medrivende, sindsoprivende teater, du kan forestille dig. Det er sådan en forestilling, som kommer til Viborg, når Bådteatret spiller deres anmelderroste beretning fra 2. verdenskrig, ”Jernring.”

Der er skæbner så stærke, at de ikke kan udtrykkes i ord. Belejringen af Leningrad under 2. verdenskrig er en af dem. Det har Bådteatret taget konsekvensen af, og fortæller historien som med- og sindsoprivende dukketeater – med musikken som det gennemgående tema. Resultatet er absolut kun for voksne.

Med mageløs musik

Når ordene ikke rækker til at beskrive grusomhederne, må man søge tilflugt i musikken – og heldigvis rummer den russiske musik et af de smukkeste, vildeste værker om krigen. Sjostakovitjs Leningrad-symfoni er et vidnesbyrd om de grusomheder, som indbyggerne i Leningrad måtte gennemleve i de 872 dage, som belejringen varede. Det kostede 750.000 af dem livet, og lidelserne var store. Men det samme var modstandskraften.

Det har Bådteatret taget udgangspunkt i, og ud af den musikalske beretning om grusomhed og modstandskraft vokser en poetisk, sanselig historie om en familie i Leningrad under belejringen – skildret gennem dukketeatret. Musikken bærer os igennem hele historien, og publikum kan glæde sig til at blive ført igennem Sjostakovitjs 7. symfoni i et bombardement af sanselige, groteske og rørende billeder.

Sjostakovitjs musik blev et vartegn for udholdenhed, mod og overlevelse. Den stod som et beredskabsværk, som skulle opmuntre det belejrede Leningrads indbyggere – og den blev et symbol på det sovjetiske folks lidelser og kamp på de allieredes side.

Bådteatrets dukketeaterensemble har med forestillingen ”Jernring” skabt et værk, hvor en hel symfoni spilles uden pauser eller ekstra lyd og tekst. Kun med dukkerne, dukkeførerne og musikken til at skabe billeder.

Forestillingen spiller på Carte Blanche og er blevet hentet til byen som en del af teatrets samarbejde med Viborg Teaterforening.

 

Anmelderne skrev
“Skræmmende forfærdelig, men også overjordisk smuk i sære drømmeglimt; som nærdødsoplevelser udsat for instrumenter…”
“Rolf Heim er en dreven dramatiker. Han forstår at gøre os interesserede i sine dukker, længe før vi fatter, hvad forestillingen egentlig handler om. Og dukkemageren Rolf Søborg Hansen har igen skabt dukker, der er så fascinerende og sympatiske og samtidig så skræmmende og ensomme, at man ikke kan lade være med at stirre på dem.”
– Anne Middelboe Christensen, Information

★★★★
“Når man sidder i Bådteatrets bund, kommer lidelserne for alvor tæt på. Dukkerne virker ikke sjældent mere levende end mennesker.
Historiens egentligte stjerner forbliver de fire førere – ikke sjældent i gang med én og samme dukke”
“Men mødet med Shostakovichs musik og sultens kulsorte konsekvenser gør Bådteatrets prisbelønnede forestilling gennemført gribende.”
Søren Schauser, Berlingske Tidende

★★★★
“Man sidder med beundring for gruppens fire dukkeførere, der utroligt dygtigt formår at lade egne arme og ben levendegøre de markante dukker.”
“Oplevelsen er sjælden og særegen….”
– Knud Cornelius, Fred. Amts Avis

FAKTA

GÆSTESPIL
Dukketeater for voksne
JERNRING Af Bådteatret

TID
11. november 2019 kl. 20.00

STED
Carte Blanche
Ammunitionsvej 6, 8800 Viborg

ALDERSGRUPPE
15 +

VARIGHED
75 min.

PÅ SCENEN
Anya Sass, Rolf Søborg Hansen, Pernille Nedergaard.

MUSIK
Sjostakovitj’ 7. symfoni med Leningrad Philhamonic Orchestra – indspillet i Oslo 1988. Udgivet af EMI classics i 1995.

INSTRUKTØR
Rolf Heim

LYSDESIGN
Raphael Solholm

PRIS
Voksen – 100 kr.
u/25 år – 70 kr.