JERNRING

Et gæstespil fra Bådteatret, præsenteret af Carte Blanche og Viborg Teaterforening.

Leningrad 2. september 1941: Tyskerne indleder det bombardement, der skal føre til over 750.000 menneskers død. Umenneskeligt. Ufatteligt. En af de største krigsforbrydelser i nyere tid.

Midt i dette helvede skaber en af det 20. århundredes største komponister, Dmitri Dmitrijevitj Sjostakovitj, det, der skal blive til hans 7. symfoni. På national radio annoncerer han, at han arbejder på dette værk og siger samtidig, at han gør det som et bevis på ”at livet i vor by går videre – helt som normalt…”

Han havde på dette tidspunkt oplevet den gru, som Stalin var eksponent for, så måske rummede udmeldingen til bysbørnene en smukt indpakket, men tragikomisk kommentar til regimet. Dette understreges af, at skitserne til symfoniens “invasions-tema”, som er et højdepunkt i symfonien, blev til før bombardementet og på ingen måde skildrer den voldsomhed, som angrebet havde, men snarere en snigende gru, som vokser til sønderrivende rædsel – måske en hilsen til Stalin. Som Sjostakovitj selv siger det: ”Jeg har ikke noget imod, at min 7. symfoni kaldes Leningrad, det er faktisk ikke om Leningrad under belejring, men det er om Leningrad, som Stalin ødelagde og som Hitler bare gjorde en ende på.”

Med udgangspunkt i den fulde udgave af Sjostakovitj’ 7. symfoni (1941) – ”Leningrad Symfonien” vokser dukketeatret ud af symfonien og viser en poetisk, sanselig historie om en familie i Leningrad under belejringen. JERNRING er et billeddigt til et fantastisk musikværk. Musikken bærer os igennem hele historien, og publikum kan glæde sig til at blive ført igennem Sjostakovitj’ 7. symfoni i et bombardement af sanselige, groteske og rørende billeder – bl.a. med Stalin som poledanser og døden i groteske skikkelser.

Symfonien blev et vartegn for udholdenhed, mod, overlevelse og et beredskabsværk som skulle opmuntre det belejrede Leningrads indbyggere og blive et symbol på det sovjetiske folks kamp på de allieredes side.

Bådteatrets dukketeaterensemble har med forestillingen Jernring igen givet sig selv en udfordring – skab et værk hvor en hel symfoni spilles uden pauser eller ekstra lyd og tekst. Brug kun symfonien til at skabe billeder. Det er nok første gang at vi helt sikkert kan sige at forestillingen varer 75 min. Hverken længere eller kortere.

Anmelderne skrev
“Skræmmende forfærdelig, men også overjordisk smuk i sære drømmeglimt; som nærdødsoplevelser udsat for instrumenter…”
“Rolf Heim er en dreven dramatiker. Han forstår at gøre os interesserede i sine dukker, længe før vi fatter, hvad forestillingen egentlig handler om. Og dukkemageren Rolf Søborg Hansen har igen skabt dukker, der er så fascinerende og sympatiske og samtidig så skræmmende og ensomme, at man ikke kan lade være med at stirre på dem.”
– Anne Middelboe Christensen, Information

★★★★
“Når man sidder i Bådteatrets bund, kommer lidelserne for alvor tæt på. Dukkerne virker ikke sjældent mere levende end mennesker.
Historiens egentligte stjerner forbliver de fire førere – ikke sjældent i gang med én og samme dukke”
“Men mødet med Shostakovichs musik og sultens kulsorte konsekvenser gør Bådteatrets prisbelønnede forestilling gennemført gribende.”
Søren Schauser, Berlingske Tidende

★★★★
“Man sidder med beundring for gruppens fire dukkeførere, der utroligt dygtigt formår at lade egne arme og ben levendegøre de markante dukker.”
“Oplevelsen er sjælden og særegen….”
– Knud Cornelius, Fred. Amts Avis

FAKTA

GÆSTESPIL
Dukketeater for voksne
JERNRING Af Bådteatret

TID
11. november 2019 kl. 20.00

STED
Carte Blanche
Ammunitionsvej 6, 8800 Viborg

ALDERSGRUPPE
15 +

VARIGHED
75 min.

PÅ SCENEN
Anya Sass, Rolf Søborg Hansen, Pernille Nedergaard.

MUSIK
Sjostakovitj’ 7. symfoni med Leningrad Philhamonic Orchestra – indspillet i Oslo 1988. Udgivet af EMI classics i 1995.

INSTRUKTØR
Rolf Heim

LYSDESIGN
Raphael Solholm

PRIS
Voksen – 100 kr.
u/25 år – 70 kr.